Istorijat ULU Sirmium je u fazi istraživanja i sakupljanja podataka pošto je Udruženje imalo prekide u radu koji su ponekad trajali i duži vremenski period.

Ukoliko ste i sami svedok o radu Udruženja u prošlosti, molimo Vas da nam se javite kako bi smo što obuhvatnije upotpunili i otrgnuli od zaborava sliku o delovanju Udruženja u proteklom vremenu.

 

Ideja o osnivanju udruženja koje bi okupljalo likovne umetnike se javlja 70-tih godina XX veka a krajnji cilj te ideje predstavlja prosperitet likovnog života Sremske Mitrovice.

Osnivanjem Likovnog studija pri Domu Omladine u Sremskoj Mitrovici 1980-te godine, na čije čelo je došao akademski slikar Miroljub Vujičić, stvorili su se uslovi i prilika da se nešto kasnije, osnuje i udruženje likovnih umetnika.

Oko naziva udruženja nije bilo dvojbe: Udruženje likovnih umetnika SIRMIUM.

Među onima koji su bili pokretači ideje i praktični osnivači, koje u svojim sećanjima spominju Nedeljko Terzić i Miloš Marelj posebno se ističu: Brana Ivanković, Ivan Vešić, Miroljub Vujičić i Ivo Grabovac.

Prvi članovi su bili: Miroljub Vujičić (predsednik), Brana Ivanković, Ivan Vešić, Ivo Grabovac, Ivica Kovačić, Štefica Radovanov, Albert Leš, Dragan Stojanović, Budimir Knežević, Slobodan Garunović, Petar Bizumić, Ljiljana Malbašić, Vjekoslav Ćetković, Stojanka Krivošija, Sonja Rosić, Miroslav Senja, Srećko Radulović, Zlatomir Dukić i Lazar Kuzmančević. Svi od reda slikari.

Među onima ko je odigrao veliku ulogu u svemu tome, a da se ne zaboravi, je i jedan veliki ljubitelj umetnosti - Đorđe Bogdanović, načelnik policije, koji je bio poznat kao mecena sremskim likovnim umetnicima.

Prisećajući se početnih aktivnosti Miroljub Vujičić pominje da su ciljevi koji su bili planirani, kako bi se udruženje aktiviralo i osnažilo, bili bazirani prvenstveno na izložbenu aktivnost. Prvo se krenulo od Sremske Mitrovice i Srema, da bi se aktivnosti proširile na organizovanje izložbi po gradovima u Srbiji a na kraju i po većim gradovima Jugoslavije.

Prateći podatke iz knjige ''Spisak članova ULU Sirmium'' iz 1981. godine i evidencije prisustva na sastancima i plaćanja članarine, dolazi se do zaključka da su sticajem okolnosti nastale dve veće pauze u radu udruženja od 1984 do 1986. i od 1988. do 1989. U tim periodima dolazi do smanjenih aktivnosti udruženja.

...

Od 1999. do 2006. godine udruženje skoro da je prestalo sa svim aktivnostima.

...

Na inicijativu akademske slikarke Aleksandre Horvat, Snežane Trajković i Lazara Konstantinovića, ULU Sirmijum 2006. godine kreće u novu revitalizaciju i progresivnu obnovu. Nakon obnove udruženja organizuje se ''Martovska izložba'' koja predstavlja prekratnicu u razvoju udruženja. Udruženje se širi i započinje da aktivno učestvuje i biva bitan faktor na likovnoj sceni Srema.

Godine 2010. ULU Sirmium slavi tri dekade postojanja i u čast jubileja udruženje je upriličilo dostojnu Retrospektivnu izložbu u Muzeju Srema u kojoj su uzeli učešća kako aktivni tako i nekadašnji članovi ULU Sirmium.

 

Spisak dosadašnjih predsednika udruženja:

1. Miroljub Vujičić
2. Lazar Kuzmančević
3. Emica Milošević
4. Nikola Bogdanović
5. Ivan Vešić – u dva navrata
6. Brana Ivanković
7. Srećko Radulović
8. Štefica Radovanov
9. Đorđe Bujnović
10. Sandra Žigmundovac
11. Snežana Nena Trajković
12. Vladislava Šević

 

Udruženje se zahvaljuje na ljubaznosti i gostoprimstvu g. Dragana Stanišića koji je omogućio održavanje sastanaka ULU Sirmium u prostoru prestižnog YUCON CLUB-a u centru Sremske Mitrovice u periodu 2006-2009. godine.

 

 

 

 

 

 

DATUM POSLEDNJE IZMENE STRANICE 26.10.2011 .